Dieta

Trening personalny

Regularny wysiłek fizyczny jest najlepszym lekarstwem na wiele dolegliwości, jednak musi on iść w parze z prawidłowo dobraną dietą. Efektywność treningów i wydajność regeneracji po aktywności w głównej mierze zależy od jakości posiłków spożywanych przed i po ćwiczeniach. Wraz z dietą dostarczane są niezbędne dla pracy mięśni składniki pokarmowe, z których pozyskiwana jest energia. Przy regularne uprawianej aktywności wzrasta zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, metabolizm przyspiesza, a  utrata wody wzrasta. Należy pamiętać, że potrzeby żywieniowe zależą od intensywności i rodzaju uprawianej aktywności. Uważa się, że optymalna dieta osoby aktywnej powinna zawierać 10-15% białek, 25-30% tłuszczów i 55-60% węglowodanów. 

Co powinien zawierać posiłek przedtreningowy? 

Niektórzy uważają, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiele osób z pewnością niejednokrotnie podczas treningu stwierdziła, że to nie jej dzień i czuje się fatalnie. Przyczyną tego mógł być źle skomponowany posiłek spożyty przed treningiem. Gramaturę posiłku przedtreningowego dobiera się indywidualnie w zależności od zapotrzebowania i rozłożenia posiłków w ciągu całego dnia. Pora posiłku oraz to, co zostanie spożyte i w jakiej ilości, wpływa na wydolność, siłę i wytrzymałość. Posiłek spożyty około 1,5- 2 h przed treningiem powinien być w pełni zbilansowany, dostarczający zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze. Posiłek przedtreningowy powinien zawierać źródło pełnowartościowego białka w ilości ok. 30 g w postaci białego mięsa, ryb, jajek czy odżywki białkowej. Należy pamiętać, że ważny jest całodzienny bilans spożytych białek, ze względu na ograniczone możliwości ich wchłaniania. Równomierne uwalnianie energii i brak hipoglikemii podczas treningu zapewni spożycie pełnowartościowych węglowodanów złożonych w postaci ryżu, makaronu, kasz czy ziemniaków. Gromadzone w postaci glikogenu mięśniowego i wątrobowego węglowodany są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni, dlatego nie należy ich pomijać komponując swój posiłek. Nie należy przesadzać z tłuszczami, ponieważ posiłek przedtreningowy powinien być lekki i stosunkowo szybko strawiony. Należy zadbać o odpowiednią jakość i ilość tłuszczów. Lepiej wybrać tłuszcze NNKT niż tłuszcze nasycone. 

Komponując swój posiłek przedtreningowy należy unikać:

  • produktów o wysokiej zawartości błonnika, 
  • warzyw powodujących wzdęcia, 
  • dań ciężkostrawnych, smażonych,
  • węglowodanów prostych.